неділя, 3 травня 2020 р.

Охорона природи. Червона книга України. Практична робота №2 Складання Червоної книги своєї місцевості.


Який найбільший ворог диких тварин і рослин у сучасному світі?


Послухайте таку цікаву інформацію:

У Лейпцігському зоопарку перед входом висить об’ява : «Найстрашніший звір на Землі». Людина підходить і бачить своє відображення у дзеркалі…

- Як ви думаєте, чому?

- Які причини зникнення на Землі багатьох видів рослин і тварин?

Людина – частина живої природи, яка мешкає серед природи і бере від неї все необхідне для життя, а саме: повітря, воду, продукти харчування, корисні копалини.

Сьогодні Україна – одна з екологічно забруднених країн. Рослини і тварини дуже болісно реагують на забруднення середовища. Кількість їх зменшується, а деякі і зовсім гинуть, зникаючи з обличчя Землі.

Повідомлення теми уроку

- Для збереження рідкісних видів рослин і тварин, що потребують охорони, створено спеціальну книгу. Яку? Ось дещо нове ми і дізнаємося на сьогоднішньому уроці.

- А чи знаєте ви, що Червона книга України складається з двох томів?

Перший том – «Червона книга України. Тваринний світ» - складається з 11 розділів, що містять статті про 382 види тварин.

Другий том – «Червона книга України. Рослинний світ» - вийшов у світ в1996році. Він складається з 5 розділів, що містять статті про 541 вид рослин і грибів.

— Червона книга — це наукова праця, що містить списки рослин і тварин,яким загрожує небезпека зникнення. Ви, мабуть, чули, що не всім рослинам і тваринам із Червоної книги загрожує однакова небезпека. Рівень загрози для кожного виду рослині тварин — неоднаковий, тому вчені позначають його по-різному:

  • зникаючі — червоним кольором;

  • вразливі — жовтим;

  • рідкісні — білі;

  • неоцінені — сірим;

  • відновлені – зеленим.

  • Виконати тестове завдання за темою сфотографувати та надіслати на електронну скриньку вчителя nataliapoburko@gmail.com
    або у Viber в особисті повідомлення.

    з теми: Охорона рослинного і тваринного світу. Червона книга України. 1) Червона книга України — це: а) перелік рослин і тварин; б) Закон України; в) перелік рослин і тварин, що зникають. 2) Назви рослин і тварин, яких залишилося мало, заносяться до: а) Червоної книги; б) енциклопедії. 3) Доповни визначення : «Червона книга — книга, яка містить відомості про…» а) рідкісні рослини; б) зниклі рослини і тварин; в) рідкісні і зниклі рослини і тварин. 4) Чому для цієї книги вибраний червоний колір? а) Це красивий колір; б) це яскравий сигнал; в) це сигнал небезпеки. 5) Познач рослину, яку занесено до Червоної книги: а) Глечики жовті; б) очерет; в) осока. 6) Познач тварину, яку занесено до Червоної книги: а) Слон; б) зубр; в) корова. 7) Познач птаха, якого занесено до Червоної книги: а) Качка; б) пелікан; в) лелека чорний. 8) Познач комаху, яку занесено до Червоної книги: а) Бабка; б) сонечко; в) метелик махаон. 9) Червону книгу було створено... а) в1970 році; б) в 1980 році; в) в 1982 році.


Немає коментарів:

Дописати коментар